VVD wil volledige duidelijkheid over financiële situatie gemeente

Er moet een helder beeld komen over hoe de gemeente Leidschendam-Voorburg er nu financieel voor staat. Het vorige college heeft haar periode afgesloten met zorgwekkende cijfers. De gemeente komt nu al voor dit jaar 4,4 miljoen euro tekort en het is niet uitgesloten dat het er nog veel somberder uitziet.

De nieuwe wethouder van financiën sloot tijdens de raadsvergadering niet uit dat er nog meer tegenvallers naar boven zouden komen. Daarom vraagt VVD-raadslid Philip van Veller aan de pas aangetreden wethouder om een volledig beeld vóórdat de raad over de begroting van het nieuwe college voor het komende jaar gaat praten.

De gemeenteraad praatte deze week over de financiële resultaten van 2017 en de tussentijdse stand van 2018. “De cijfers zien er slecht uit”, aldus Philip van Veller. “Eind 2016 stelde de raad de begroting van 2017 vast. Toen was het nog de bedoeling dat het jaar zou eindigen met een plus van meer dan vijf ton. Nu we de definitieve cijfers van 2017 hebben, blijken we juist 1,2 miljoen euro te hebben verloren. En dat terwijl veel projecten niet of niet volledig zijn uitgevoerd, ook dat nog. Want uiteindelijk moet geld tot zinnige besteding komen, daarvoor maken we immers plannen. Binnen de begroting wel te verstaan”.

De gemeente lijkt vooral in het afgelopen jaar, vóór de verkiezingen, in een financiële vrije val terecht te zijn gekomen. De teller staat nu al op meer dan vier miljoen negatief. De overschrijdingen komen onder meer van jeugdzorg, uitkeringen en de sociale werkvoorziening. “Het lek moet echt bovenkomen”, zegt Van Veller. “Dit kunnen we zeker op de langere termijn niet opbrengen”.
Wat de VVD nog meer zorgen baart, is dat sommige zaken in de afgelopen jaren zijn betaald uit potjes die nu op zijn. “Ik noem bijvoorbeeld het servicepunt Voorburg, extra handhavers en het LHBT-beleid. Als je dat wilt voortzetten moet er geld bij. Dus dat betekent nog meer tegenvallers”.

In de gemeenteraad gaf de nieuw aangetreden wethouder van financiën Rouwendal desgevraagd aan dat hij niet uitsluit dat hij nog meer boven water zal halen. Daarom wil Van Veller zo snel mogelijk een volledig beeld. “Na de zomer gaan we praten over de plannen van het nieuwe college en hoe deze moeten worden betaald. De nieuwe coalitie moet ook deze financiële problemen oplossen. Daarom wil ik eerst een volledig beeld van hoe we er voor staan. Het is zoals de wethouder zelf al zei over een ander onderwerp: je moet het verleden begrijpen om naar de toekomst te kunnen kijken”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *