VVD stelt vragen over taal-eis bijstandsontvangers

De VVD maakt zich zorgen of alle bijstandsontvangers in Leidschendam-Voorburg wel voldoende de Nederlandse taal spreken, lezen en schrijven. Dit naar aanleiding van berichten in de media dat gemeenten daarop onvoldoende controleren. Volgens de wet moet iedereen die een bijstandsuitkering krijgt, de Nederlandse taal beheersen. Het vinden van werk en meedoen in de maatschappij is anders heel moeilijk.

Veel Nederlandse gemeenten controleren onvoldoende of ontvangers van bijstand voldoen aan de taal-eis. Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet Taal-eis door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wie bijstand aanvraagt, moet volgens de wet de Nederlandse taal voldoende beheersen. Bijstandsgerechtigden moeten minstens een korte, eenvoudige tekst kunnen lezen en schrijven.  De taal-eis biedt helderheid voor de bijstandsgerechtigde en geeft de gemeente de mogelijkheid om een verlaging op te leggen als er verwijtbaar geen voortgang wordt geboekt. Ook kan gerichte steun worden ingezet.

Het CBS verschaft geen informatie over individuele gemeenten. Daarom heeft de VVD rechtstreeks aan het college gevraagd wat de gemeente Leidschendam-Voorburg hieraan doet.

Raadslid Philip van Veller: “Zoals bekend vinden wij het beheersen van de taal heel belangrijk. Zonder dat is het moeilijk meedoen in de samenleving en kom je heel moeilijk die uitkering uit. De bijstand is niet voor het leven”. In het verkiezingsprogramma van de VVD staat: “Mensen die de Nederlandse taal niet spreken en niet willen leren, verliezen hun recht op bijstand”.

Van Veller: “De gemeente biedt hulp aan degenen die willen. Maar op niet-willen staat een wettelijke sanctie en die moet worden gehandhaafd. Nu het landelijke nieuws is dat veel gemeente daar niets aan doen, heb ik gevraagd hoe het hier zit. Hoe vaak heeft de gemeente gecontroleerd hoe het zit met de taalbeheersing? Hoeveel mensen slaagden, en hoeveel mensen niet? En wat is daarmee gedaan? We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de antwoorden. De gemeente moet er werk van maken dat iedereen kan meedoen. Maar de gemeente moet ook controleren of mensen daar dan ook zelf alles aan doen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *