VVD blij met vuist tegen woonoverlast

De lokale VVD in Leidschendam-Voorburg is zeer verheugd met de invoering van de ‘ASO-wet’ in onze gemeente. Vanaf nu kan de burgemeester optreden als er herhaaldelijk sprake is van ernstige overlast. Voorheen kon hij alleen een waarschuwing geven, of mensen uit huis zetten. Dat eerste is een veel te lichte maatregel, dat tweede vaak veel te zwaar. Nu kan hij ook een gedragsaanwijzing geven met een boete als stok achter de deur. Daarbij kan gedacht worden aan het stoppen met constant draaien van harde muziek of het aanlijnen van een agressieve hond. Ook overlastgevende vakantieverhuur of verloedering kunnen worden aangepakt.

VVD Raadslid Ole Heil: ‘Het is heerlijk wonen in Leidschendam-Voorburg. Dat mag niet verpest worden door asocialen. Het is goed dat het nieuwe college doorpakt op dit onderwerp. De burgemeester krijgt eindelijk een instrument in handen om treiteraars en buurterreur aan te pakken. Daders kunnen veel eerder en effectiever worden aangepakt. De gemeente kan nu echt opkomen voor de slachtoffers’.

De Wet aanpak woonoverlast, zoals de wet officieel heet, is een initiatief van de VVD fractie in de Tweede Kamer. De wet is vorig jaar landelijk ingegaan en biedt burgemeesters de mogelijkheid meer middelen in te zetten om woonoverlast aan te pakken. Om de bevoegdheden ook daadwerkelijk in onze gemeente te mogen gebruiken moest de gemeenteraad hiermee wel instemmen. Dat is dinsdagavond 11 september gebeurd.

In de gemeenteraad werd extra aandacht gevraagd voor het feit dat dit een uiterste maatregel is. ‘Als liberalen zijn we er huiverig voor dat de overheid ingrijpt achter de voordeur’, aldus Heil. ‘Dit is een uiterste maatregel die wordt genomen als al het andere niet meer helpt. We hebben groot respect voor de vrijwilligers van buurtbemiddeling die heel goed werk doen. Maar soms helpt alleen praten niet meer. En dan kiezen wij voor de slachtoffers’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *