Interview wethouder Astrid van Eekelen: ‘Neem contact op, wij staan voor u klaar’

“Een ondernemer wil het liefst vooruit kijken, ondernemen en aanpakken. Maar dat gaat nu niet.“ Wethouder economie en cultuur Astrid van Eekelen praat veel met ondernemers en cultuurinstellingen in onze gemeente. Van Eekelen: “De verhalen die ik hoor zijn schrijnend. Veel ondernemers, maar ook musea en theaters hebben het heel moeilijk. Ik kan alleen maar benadrukken hou vol, hoe moeilijk en verdrietig het nu ook is. Probeer deze tijd zo goed mogelijk door te komen. Laten we het met elkaar doen.”
Leidschendam-Voorburg heeft veel culturele voorzieningen en daar zijn we trots op. Noodgedwongen hebben zij hun deuren moeten sluiten. De gemeente kijkt op welke manier zij hen kan ondersteunen. Van Eekelen: “Denk daarbij aan uitstel van betaling voor instellingen die een pand huren van de gemeente. Verder is het vooral maatwerk en kijken wat nodig is.

Lokale aanpak
De gemeente heeft ook gekeken op welke manier zij ondernemers zelf kan ontlasten, naast de landelijke regelingen. Van Eekelen: “Er is een gemeentelijk fonds van 5 miljoen euro om instellingen en ondernemers te ondersteunen. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen voor de gemeentelijke belastingen. Verder probeert de gemeente zoveel mogelijk opdrachten die in de pijplijn zitten, zoals voor groenonderhoud en onderhoud van de infrastructuur, naar voren te halen om meer mensen aan het werk te houden. En voor de markt is meer ruimte gemaakt zodat ook de non-food kramen daar weer kunnen staan. We proberen zoveel mogelijk mee te denken en flexibel te zijn.”

Landelijke regelingen
De overheid heeft een pakket vastgesteld om (culturele) ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Met deze regelingen kunnen zij bijvoorbeeld inkomensondersteuning krijgen, of een tegemoetkoming in loonkosten. Ook maken de regelingen het gemakkelijker om aan krediet te komen. De aanvragen voor inkomensondersteuning zijn in grote getalen binnen gekomen bij de gemeente. “We zijn met man en macht bezig om iedereen zo goed en zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien. Onze huidige bezetting was niet voldoende dus we hebben iedereen gevraagd mee te helpen. Met name voor de TOZO regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Die regeling wordt door het rijk gefinancierd, maar voeren wij uit.” Vanuit de Tozo kunnen ondernemers een tijdelijke inkomensondersteuning krijgen van maximaal 1500,- per maand. De afhandelingstermijn is vier weken, en die heeft de gemeente door het enorme aantal aanvragen ook echt nodig. Is de situatie heel nijpend dan kan versneld een voorschot worden aangevraagd.

Onder de indruk van initiatieven
Van Eekelen is onder de indruk van de initiatieven van ondernemers, zoals het bezorgen van maaltijden aan huis. Maar dat het voor de horeca een hele lastige tijd is, kan Van Eekelen alleen maar beamen “Met afhalen en thuis bezorgen kunnen zij een beetje omzet binnen halen, maar dat staat niet in verhouding tot wat ze bijvoorbeeld kunnen omzetten met dit mooie terrasweer. Ook voor de detailhandel is dit een zware tijd. De kledingwinkels hebben de mooie voorjaarscollectie in de winkel hangen, die nu mondjesmaat verkocht wordt. Ook daar zijn er mooie initiatieven, zoals het invoeren van private shopping waarbij de 1,5 meter wordt gewaarborgd. Ondernemers werken keihard om toch wat omzet te genereren. ”
De wethouder staat in nauw contact met MKB Leidschendam-Voorburg, de andere belangenorganisaties en de ondernemersfondsen. Wat Van Eekelen de ondernemers op het hart wil drukken is dat zij vooral contact met de gemeente moeten opnemen wanneer zij hulp nodig hebben of met vragen zitten. “Neem contact op, wij staan voor u klaar.” Op de website van de gemeente is alle informatie voor ondernemers terug te vinden: www.lv.nl/ondernemers-en-coronavirus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *